Неврохирург от светована класа се завърна да оперира у нас

Проф. Венелин Герганов е старши лекар (Leitender Oberarzt) в Клиниката по неврохирургия на Международния Институт по Невронауки (International Neuroscience Institute, INI) в Хановер. Съвсем отскоро той оперира и в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, София.

Проф. Герганов е роден през 1970 г. завършва медицина в МУ – София през 1996г. Специализира неврохирургия в „Александровска“ болница и МБАЛ „Св. Иван Рилски“. През 2006 заминава за Германия, където продължава да работи.

Въпросите и отговорите вижте в интервюто на LexMedica News ТУК


Кръстиха на проф. Николай Цанков остров на Антарктида

Остров, който е част от Данеброговите острови в рамките на Вилхемският архипелаг от Антарктида, вече носи името на българският дерматолог чл. кор. проф. д-р Николай Цанков. Островът е дълъг 625 м и широк 216 м., площта му е 9.28 хектара и е почти изцяло покрит със сняг.

Проф. Цанков участва вече в 5 антарктически експедиции и поставя началото на българската програма за изследване на кожата на Южния полюс при едни от най-екстремните условия на Земята. Той отива на първата си експедиция с идеята да изследва слънчевата радиация.

Кой всъщност е проф. д-р Николай Цанков?

През 1968 година завършва Медицина в Медицински Университет – София, а през 1976 година придобива специалност по дерматология и венерология.

Защитава кандидатска дисертация: “Клинични, лабораторни и терапевтични проучвания при пациенти с алергия към пеницилин и ампицилин” през 1979 г. Същата година заминава да специализира в Clinic of Dermatology and Venereology – Paris.

През 1995 г. защитава докторска дисертация. “Лекарствена терапия на пациенти с псориазис вулгарис – рискове и переспективи”. Следващата година- 1996 става професор, а през 2008 г. член-кореспондент на БАН.

2005 – Лекар на годината. През същата година е включен в “Caring Physicians of the world”на Световната Медицинска Асоциация – един от 65-те избрани лекари от целия свят и първият в този списък от България;

2013 – Носител на годишната награда на ILDS (International League of Dermatological Societies);

Почетен председател на Българско Дерматологично дружество;

Член на Български Антарктически съюз и участник в 5 антарктически експедиции.

Вижте ТУК гостуването му в студиото на бТВ и неговият разказ за Антарктида.


Д-р Ваньо Везиров - Медикът -иноватор

Той се дипломира през януари 2020. На церемонията той се качи два пъти на сцената. Веднъж, за да получи дипломата си за лекар. И втори път – за да получи награда за иновации в медицината. Получи я лично от посланика на Швейцария у нас Н.П. Мюриел Берсе Коен.

Той се казва д-р Ваньо Везиров. Медикът-иноватор.

Защо го оценяваме като успял още в подножието на кариерната стълба?

Прочетете интервюто с него и ще разберете.

Д-р Александър Стратев, анестезиолог - реаниматор и богослов: В реанимация няма атеисти

Д-р Александър Стратев е завършил Втора английска гимназия "Томас Джеферсън“ и Медицински университет – София. Отличен е с годишната награда на МУ-София на името на проф. Асен Златаров за „Високи постижения в овладяването на медицинската наука“. Специализант по „Анестезиология и Интензивно Лечение“ от 2015 година. Редовен докторант към Катедра по „Анестезиология и Интензивно Лечение“ от 2016 година. Преподавател (асистент) към Катедра „Анестезиология и Интензивно Лечение“ от 2020 годна. Студент в Богословски факултет при СУ „Климент Охридски“ от 2020 година.

интервю на offnews.bg с д-р Стратев

Един българин в Окфорд

Д-р Иван Койчев завършва медицина в Медицински университет – София. След получаването на медицинската си степен в София, решава да направи докторска степен, преди да продължи със специализацията. Специализира в Манчестър при професор Бил Дикин. След това се присъединява към схемите за обучение по психиатрия в King’s College London.

Научният му фокус е върху невродегенеративните заболявания.

Област на изследване - Определяне на ранните биомаркери на заболяването при деменция.

Прочети още

Интересува се от разработването на нови методи за лечение на невропсихиатрични разстройства. „Открих, че деменцията е областта, в която мога да видя как основни научни открития се използват в клинични интервенции“, споделя д-р Койчев. В настоящия момент Д-р Койчев е лекар специалист по невропсихиатрия в Университетската болница „Джон Радклиф“ в Оксфорд и клиничен лектор по психиатрия, Катедрата по психиатрия на Оксфордския университет, Обединено кралство.

На тазгодишния Софийски фестивал на науката 2020, д-р Койчев представи новите технологии за установяване и проследяване на деменцията, преди тя да започне да нанася разрушителен ефект, както и какво може да направи всеки, за да понижи риска за себе си.

Разказ за смелост и упорит труд, които дават резултат

Млада жена пропътува хиляди километри, за да сбъдне мечтата си - да се грижи за здравето на българските полярници на Ледения континент. Тя е млада, красива и безстрашна. Придружава учените, докато ходят по опасните ледници и винаги е готова да помогне. Тя завършва Медицинския универистет в София. От 2012 г. работи в Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение в „Пирогов”. Обожава предизвикателствата и затова решава да стигне до най-студеното място на планетата. Репортаж на NOVA за д-р Албена Атанасова.


Медицински "Оскар" за млад лекар заради уникална операция на дете

Медицински оскар получи младият български лекар д-р Станимир Сираков. 32-годишният медик се прочу с няколко уникални за България операции. При едната извърши мозъчна операция на 10-годишно дете през артерия на крака му, съобщава NOVA.

Д-р Валентина Михайлова- една успяла българка в Лондон

Съдбата й определя живот на три континента- Европа, Африка и Северна Америка, преди трайно вече да се установи в Лондон. Валентина Михайлова от Видин работи в една от известните лондонски болници, има две дипломи за завършено висше медицинско образование- българска от МУ-София и американска и говори пет езика. От нея се интересуват и английските медии- с една дума, определено може да се каже, че е успяла в живота. Репортаж за БНР


Д-р Калина Бачева: Върнах се в България, за да уча медицина, но ще специализирам дерматоалергология в Италия

Д-р Калина Бачева е доктор по химия с диплома от университета в Модена, Италия и е завършила семестриално медицина в Медицински университет - София през 2017 г. Д-р Бачева е студентка на проф. Тодор Попов и проф. Георги Тодоров и партньор в клиничните проучвания на д-р Антонио Лонго. Д-р Лонго е изобретателят на метод за лечение на хемороиди с механичен ушивател (1993), който за първи път е приложен в България през 2015 г. в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска” от италианския хирург с подкрепата и организацията на д-р Кали Бачева. Докато следва химически науки в Модена, д-р Бачева работи като модел на големи италиански модни къщи, а докато учи медицина в МУ-София, създава медико-диагностичната лаборатория „КариЛАБ“- 2008 филиал на италианското дружество Тest. Интервю с д-р Бачева

Професия: Уролог

Годината е 2020, а роботизираната хирургия вече е част от съвременното оперативно лечение. Технологията осигурява прецизност при работа и щади пациента, което спомага за многократно по-бързото му възстановяване след операция. Една от най-модерните медицински специалности е урологията. Отвъд традиционните процедури специалистите по урология в България имат възможност да работят с лазерна и роботизирана апаратура. С такава технология разполага "Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда", където начело на отделението по урология е д-р Калоян Давидов. От края на 2018 г. екипът му работи с най-прецизната хирургична техника - роботът Da Vinci.

Материал на вестник Капитал